marți, 29 noiembrie 2011

A császári palotában díjazott székely - Novák Edét a bécsi Hofburgban méltatták

„Díjazottam Csíkszeredában született. Akinek ez a helységnév nem mond semmit, annak elmagyaráznám.” Így kezdte laudatioját az az úr, aki Novák Károly Eduárdot, városunk és a székelység kimagasló egyéniségét páratlan sikertörténetéért és pályafutásáért díjazta. Mindez a bécsi Hofburgban történt, ahol múlt pénteken a „Life goes on” elnevezésű gálaestre került sor. Olyan kimagasló egyéniségeket díjaztak, akik keserű sorscsapás ellenére sikeresek és példaképek lehetnek embertársaik számára. Tartalmas méltatás és egy életbemutató videófelvétel lejárta után Edét az egykori császári rezidencia, a bécsi Hofburg színpadjára szólították. Világbajnokunk felállt az ünnepi körasztal mellől és a díszes színpadon boldogan vette át a közel nyolc kilógramm nehéz arany színű trófeáját.
Taps, könnyek, büszke tekintetek. A bécsi Hofburgban egy székelyt díjaznak, akinek története elgondolkodtatja a vendégeket. Ede angol nyelven tart rövid beszédet, köszönetet mond. Asztalánál meghatódva ülnek szülei, felesége és barátai. Mindannyian ismerjük hősünk történetét, de mindig szívünkbe talál Ede életének és sikereinek üzenete. Ugyanígy érezhetett Antal Dörfler Emese is, a gála főszervezője, amikor úgy döntött, hogy az idei rendezvény egyik méltó díjazottja Novák lesz. Emese Marosvásárhelyről származik, hosszú évek óta viszont Ausztriában él. Kezdeményezésével elgondolkodtatja az embereket az életkörülményekről, az akaratról és a motivációról, ugyanis a sport kategória mellett egyéb területeken aktív személyeket is díjaznak. Egy óriási tett, amely olyan sikeres emberekre hívja fel a figyelmet, akiket a sors komoly kihívások elé állított. „Ez a díj nagyon sokat jelent számomra. Egy verseny után a nyakamba akasztanak egy érmet az akkori teljesítményért, ez a díj viszont az egész életemre vonatkozik.” – nyilatkozta Ede.
A gála csodás volt. Teljes odafigyelés jellemezte, a vendégeket üdvözlő itallal fogadták, három fogásos vacsorával és bámulatos show-műsorokkal kényeztették. Az estet a díjak átadásával, a sikertörténetek összefoglalásával koronázták meg. Átérezhettük újra, hogy jó érzés székelynek lenni, felemelő Csíkszereda nevét a Hofburgban hallani és öröm számunkra, hogy büszkék lehetünk a székely nemzet egyik fontos „nagykövetére”, Novák Edére.

Pál Pál Előd
Bécs

Un comentariu:

Anonim spunea...

Le fogod szarni a véleményem, de mindegy. Nem tetszik, amiket a blogodban olvastam. A román fordításban hiába kerestem, nem találtam a magyar változat utolsó bekezdését. Kár, mert abban van a lényeg...
Nem tudom, melyik szöveget írtad elöször, mert a román szövegben a "székely" szó fordítása sehol nem szerepel, annál inkább a "Sportivul nostru" vagy "eroului nostru ". Most akkor melyik nemzetnek a sportolója? Nem voltál konzekvens. Ennyi. Bocs. Száva Zoli