vineri, 9 august 2013

Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc - Etapa II - Rezumat


Etapa II - Miercurea Ciuc - Vlăhița - Brădești - Pasul Liban - Gheorgheni - Miercurea Ciuc - Băile Harghita (180,5 km)

Vineri, la data de 9 August, cicliștii din plutonul Turului Secuiesc au avut de parcurs 180,5 km. Am asistat la ”etapa rege” a competiției, asta pentru că rutierii au avut o zi dramatică din care nu au lipsit cățărările epuizante. După startul de la ora 11, cei 79 de sportivi rămași în concurs după prima etapă au urcat în Munții Harghita unde prima cățărare a avut loc la Pasul Vlăhița. Rutierul de la TCT, Oleg Berdos a ajuns primul la linia sprintului montan. Acesta și-a mărit astfel avansul la conducerea ierarhiei cățărătorilor. Apoi a urmat o aventură a trei cicliști: Eduard Novak, Zsolt Der și belgianul Bertholet au pornit într-o evadare. Logic, cei trei au fost primii la cățărările de la Homorod (cat. C) și de la Pasul Liban (cat. B), însă au fost prinși de pluton după sprintul de la Gheorgheni. Singurul care a supraviețuit a fost rutierul echipei maghiare Utensilnord, experimentatul Zsolt Der, care a rezistat până la intrarea în Miercurea Ciuc. Cu 15 km înainte de final, la ultimul sprint intermediar, ciclistul de la TCT, Zoltan Sipos era pe prima poziție. A urmat ultima urcare, una decisivă. Fără evadați în fața plutonului, bulgarul Georgi Georgiev a fost cel mai bun strateg. Acesta s-a adaptat repede ritmului bun impus de echipa Kolss, aceștia au luptat din greu să-l mențină în tricoul albastru pe Vitaliy Buts, câștigătorul primei etape. La ultima cățărare, însă, Georgiev s-a dovedit a fi mai puternic. Rutierul bulgar al echipei turce Brisaspor a pornit ca din tun, iar reacția adversarilor întârzia să apară. La Băile Harghita spectatorii au avut de văzut o victorie frumoasă a bulgarului care a fost urmat de Buts și de Braico, primul om al celor de la Tusnad.

Clasamentul general a rămas în mâinile ucraineanului Vitaliy Buts, acesta este în continuare lider, la fel ca în ierarhia sprinerilor. N-a suferit modificări nici clasamentul celor mai buni cățărători, pe primul loc a rămas Berdos, după cele 2 victorii la cățărări de categoria B. Cel mai bun tânăr a devenit astăzi Milos Borisavljevic de la echipa națională a Serbiei, iar tricoul alb ce îi revine celui mai bun român, rămâne să fie purtat de Andrei Nechita.
Sâmbătă urmează două semi-etape. De la ora 10 are loc un contratimp individual la Harghita. Sportivii vor pleca din minut în minut, iar după finalul concursului urmează imediat un concurs rezervat amatorilor. Ultima semi-etapă începe tot sâmbătă, de la ora 17, atunci când sportivii vor avea de pedalat 130 km, o bună parte din această distanță va fi străbătută pe străzile municipiului Miercurea Ciuc.

Rezultate - Etapa II
1. GEORGI Petrov Georgiev - Brisaspor 04:31:40
2. BUTS Vitaliy - Kolss Cycling Team 04:31:53
3. BRAICO Alexander - Tusnad Cycling Team 04:31:53

Clasament General (după 2 etape)
1. BUTS Vitaliy 08:43:16
2. GEORGI Petrov Georgiev 08:43:16
3. NECHITA Andrei 08:43:28
4. EVRARD Laurent 08:43:34
5. KUSZTOR Peter 08:43:34

Rezultatele complete le găsiți pe Facebook (Cycling Tour of Szeklerland)

Niciun comentariu: