marți, 20 noiembrie 2012

Schiul și deșertul

Noua realitate: nu e nevoie de iarnă și de munte ca să schiezi


Ca introducere transmit o certitudine: imposibilul nu există! Avem numeroase exemple în lume care demonstrează că fantezia și creativitatea n-au limite. Probabil această convingere se urmărește și la Dubai în Emiratele Arabe Unite, unde omul se simte pe drept de parcă ar fi ajuns pe o altă planetă. Este un oraș al superlativelor, zgârie-norii, centrele comerciale, plajele nemărginite, insulele artificiale și nu în ultimul rând o pârtie de schi fără precedent lasă turiștii cu gura căscată.

Mie, unui tânăr din zona Ciucului, îmi va rămâne în minte senzația pârtiei de schi până la adânci bătrânețe. Nu de parcă n-ar exista patinoar pe acolo, dar asta nu mai surprinde pe nimeni. Toate acestea par ar fi realizări incredibile, deoarece vorbim totuși de o țară situată în deșert unde nu numai că frigul e un termen necunoscut dar lipsește și apa dulce. E adevărat, nu se duce lipsa banilor, și asta explică totul.

Pârtia de schi de la Dubai se găsește într-un centru comercial imens. La sfârșitul lui septembrie se înregistrează aproximativ 40 de grade la aer liber dar, bineînțeles, instalațiile de aer condiționat creează echilibru în fiecare clădire. În hala uriașă în care se practică schiul se obține o temperatură de -2 grade, astfel se menține zăpada artificială. Intrând în Ski Dubai se ajunge într-o dimensiune nemaiîntâlnită. Afară e caniculă și deșert, în interior domină frigul și zăpada. Suprafața acoperită cu zăpadă are 22.500 m², lungimea pârtiei este de 400 metri cu o diferență de nivel de 60 metri. Încăperea oferă bucurie tuturor vizitatorilor: clienții sunt atrași de asemenea de o pârtie de săniuș și de un mini-parc de aventuri. Toate acestea se găsesc la baza pârtiei de unde pornește un telescaun care transportă schiorii și iubitorii snowboardului la ”vârf”. Se trăiesc momente unice gustând un pic din aceste servicii extraordinare. Pista este lată iar zăpada nu e prea tare, fapt ce îi avantajează pe toți iubitorii schiului. E de la sine înțeles că din contextul schiului nu poate lipsi cabana în stil alpin unde se poate lua o pauză.

De regulă, turiștii închiriază echipamentele. E extrem de ciudat să vezi cum clienții arabi, nerenunțând la ținutele lor tradiționale, sclipesc pe pârtie. O coborâre în hală oferă experiențe nemaipomenite. Nu există vânt, iar dacă ne uităm în jur, în loc de munți și păduri vedem ziduri de culoare albastră. Pista nu e deloc denivelată, e aproape enervant de perfectă. Nu sunt gropi, nici hopuri, totul este extrem de precis. Faptul că se pune accent pe fiecare detaliu nu e deloc surprinzător, Dubaiul este orașul recordurilor.

Îmi dă de gândit la ce nivel s-a dezvoltat tehnica. În același loc se îngrămădesc iarna, vara, schiul, plaja și cea mai înaltă clădire din lume. Lista nu e de departe completă, dar nici n-are cum să fie. Oricum, eu sunt liniștit pentru că arabii n-au cum să cunoască senzația pe care o ai când savurezi un cotlet de porc cu o halbă de bere.


Niciun comentariu: