joi, 19 noiembrie 2009

La sfârşit de noiembrie

E joi, o zi obişnuită de noiembrie. Ca toate altele, mă rog, azi n-a plouat, au fost vreo 15 grade Celsius. Tocmai din această cauză mi s-a părut a fi o gură de apă după o secetă de mai multe săptămâni. Secetă de Soare, deoarece lumea vieneză fusese obişnuită cu vremea depresivă, greoaie, fără lumină. Astăzi a început altfel, de dimineaţă am rămas surprins văzând faţa blândă a toamnei.

Cu toate că aveam chef de o tură cu bicicletă, nu am avut timp. Din păcate m-am ocupat exclusiv cu pregătirea pentru examen, ce va avea loc peste 10 zile. Învăt, citesc, reînvăţ, recitesc. La ora 4 am ţinut o prelegere la facultate, o prezentare interesantă despre interzicerea avortului din vremea comunistă. "Decreţeii", aşa se numeşte filmul documentar pe baza căruia mi-am construit prezentarea de astăzi pentru seminarul Competenţe culturale: limba germană. Aceasta este o oră la care iau parte studenţi din întreaga Europă, venind atât din estul, cât şi din vestul Europei. E important de precizat acest fapt, pentru că mulţi dintre colegii mei nu îşi pot imagina ce înseamnă să trăieşti într-un stat socialist în care omul era considerat piesa unei maşini care lucrează fără oprire. Fără oprire, neţinând cont de părerile, drepturile, ideile individuale ale omului. Ei bine, prelegerea a avut un succes răsunător! A durat 20 de minute, însă întrebările colegilor au făcut ca programul meu să se întindă peste graniţa celor 40 de minute. Mi-a făcut o mare plăcere să pot reflecta asupra problemelor sociale, politice din acea vreme.

E final de toamnă, dar cu atât mai bine! Vine iarna şi mă duc la schi curând. Mi-am adus echipamentul de acasă, singurul lucru ce mai lipseşte este zăpada de pe pârtii.

Niciun comentariu: