duminică, 20 octombrie 2013

Néveredetek kérdése a román-magyar vb-selejtezőn

Szeptember elején már kipipálta bukaresti vendégszereplését a magyar labdarúgó válogatott. A román fővárosban rendezett vb-selejtező eredményét, statisztikáját és visszhangját már többször is hallottuk. Természetesen a focit gólra játszák, így az eredmény a lényeg. Általában.

Az én esetemben a szeptemberi mérkőzés többet jelentett. Sokan kérdezték előtte, hogy kinek szurkolok, milyen eredményre tippelek, melyik tribünben fogok ülni. Ilyenkor nehéz okos választ adni, szinte azt lehetne mondani, hogy minden válasz magyarázatot kíván. Ez azért van így, mert mindig lehet érvelni az egyik vagy a másik variáns mellett. Főleg ha külföldön él az ember, szinte minden nap el kell magyaráznia más nemzet fiainak, hogy miért magyar az anyanyelve a romániai születési hely és az ott eltöltött évek ellenére. Egy kis történelem leckével kell előrukkolni, de nem is gond, mi székelyek türelmesen tudunk erről beszélni. 

Ami a meccset illeti: én azt mondtam, hogy mindegy, csak döntetlen ne legyen. Mert én a sportot néztem. Arra figyeltem, hogy igazából mindegy ki győz, mert a diadalmaskodó csapat könnyen pótselejtezőbe juthat. Döntetlen esetén viszont a törökök kerültek volna igen jó helyzetbe. Végül a románok győztek és másodikok lettek a csoportban (play-off). Ez így rendben is van! Örültem a sikernek!

Azért is örültem a román győzelemnek, mert mindamellett, hogy a magyar nemzeti 11 messze az elvárások alatt teljesített, el lehet gondolkodni azon is, hogy kinek is szurkolunk mi. A nevek szintjén szeretnék maradni, mert valóban érdekes tényekre tudunk felfigyelni. Ki szeretném viszont hangsúlyozni, hogy nem áll szándékomban senki identitását megkérdőjelezni, nem szeretnék senkit sem megbántani. 

Fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy érdemes elemezni a két csapat játékosainak néveredetét. Vehetjük a két játékoskeretet, azokat a labdarúgókat, akik a selejtezőben képviselték a két országot. Kiemelnék néhány nevet:

Magyar csapat: Guzmics, Dzsudszák, Koman, Lovrencsics, Bogdán, Nikolic, Lipták, Vanczák
Román csapat: Lobonț, Raț, Chiricheș, Gardoș, Lazăr, Keseru, Marica, Bucur (edző: Victor Pițurcă)

Egyértelmű, hogy a név nem árul el mindent az eredetről. Nem is mondom azt, hogy problémának látom ezt a nevek szintjén jelentkező jelenséget, viszont éppen ezért nehéz sokszor eldönteni, hogy kinek szurkoljon a székely... Látványosan felgyorsult a világ, dominál a globalizáció, változnak a nemzetek, az állampolgárságok. Ez magával hozza a fent említett nevek szintjén jelentkező érdekességet is. Jó ezzel a gondolattal játszadozni, és talán megéri azon is töprengeni, hogy az említett fiatalemberek ezelőtt 100 évvel melyik válogatottat erősítették volna...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ha! Nagyon jó rálátás! Ehhez hasonló élethelyzetekről még többet tudnának mesélni a vegyes családból származó és a neve származásával ellentétes érzésű emberek: román nevű magyarok illetve magyar nevű románok. :)