vineri, 25 octombrie 2013

Erdélyi püspökökre emlékeztek Bécsben

Nagyszabású tudományos konferenciára került sor a bécsi Collegium Hungaricum épületében. Október 15-én az osztrák fővárosban székelő Balassi Intézet első alkalommal adott otthont a „Márton Áron és Jakab Antal gyulafehérvári püspökök emlékezete Bécsben” című előadássorozatnak.

A konferenciát Simon Ferenc esperes, az ausztriai magyarok főlelkésze nyitotta meg. A résztvevőknek átadta eminenciás Christoph Schönborn bécsi bíboros üdvözletét, és többek között kihangsúlyozta, hogy Márton Áron püspök gondolkodásban megelőzte korát, életképe még ma is aktuális. Elhangzott a híres „Non recuso laborem” jelmondat is, Ferenc atya örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Bécsben, ahol oly sok magyar és székely él, az említett püspökökről tartanak konferenciát.

Felszólalt Magyarország bécsi nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Vince, aztán Dr. Rétvári Bence magyar államtitkár üdvözölte a közönséget. A díszbeszédeket követően előtérbe kerültek a tudományos előadások. A közönség tartalmas, alapos és minőségi beszédeket hallott, hiszen több nézőpontból közelítették meg Márton Áron és Jakab Antal kihívásokkal teli életét. Neves történészek mellett egyházjogász, teológus, valamint szerkesztő is felszólalt, a programból nem maradt ki a püspöki életpálya, a szentté avatási folyamat és a letartóztatás témája sem. Csíkszéket Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum vezetője képviselte. Beszédében előtérbe helyezte a Márton Áron tiszteletet Erdélyben, szót ejtett legendákról, szobrokról és emlékhelyekről.


Az érdeklődő közönségnek lehetősége nyílt kérdezni, valamint az elhangzottak alapján véleményt nyilvánítani. A rendkívül sokoldalú és színes konferencia filmvetítéssel zárult. 

Niciun comentariu: