vineri, 19 octombrie 2012

Élmények a sí-vatagból



Amikor a sízéshez már nem kell se tél, se hegy


A legegyszerűbb ott kezdeni, hogy ma tényleg nincs lehetetlen. Sok példa bizonyítja a világon, hogy a fantáziának, a kreativitásnak nincsenek határai. Valószínű ezt a gondolatot követi Dubaj városa az Egyesült Arab Emirátusokban, ahol az ember úgy érezheti magát, mint aki más bolygóra érkezett. A szuperlativuszok városa, felhőkarcolók, óriási plázák, tágas strandok, mesterséges szigetek és végül, de nem utolsó sorban, egy páratlan sípálya fogadja a látogatókat.

Engem, egy csíki fiút, nyilván a sípálya élménye fogott meg legjobban. Nem mintha nem lenne jégpálya is, viszont azon már nem lepődik meg senki. Mindez hihetetlennek tűnik, hiszen egy sivatagi országról beszélünk, ahol nemhogy a téli sportokhoz szükséges hideg, hanem mégcsak elegendő édesvíz sincs. Pénz persze van, és ez megmagyaráz mindent.

A dubaji sípálya egy hatalmas plázában található. Szeptember végén közel 40 fok van a szabadban, ezt természetesen légkondicionáló berendezésekkel ellensúlyozzák minden épületben. A külön teremben lévő sípályára -2 fokot teremtenek, így tartják meg a műhavat. A terembe belépve az ember új dimenzióba csöppen. Kint forróság és sivatag, bent hideg és hó. A pálya 22.500 m²-en fekszik, szintkülönbsége 60 méter. Mindenki örülhet a télies körülményeknek, egy kis szánkópálya és egy téli élménypark is csalogatja a látogatókat. Mindez a pálya alján, ugyanis onnan egy négyszemélyes székesfelvonó szállítja a „csúcsra” a sízőket, snowboardosokat. Fantasztikus élményt nyújt. A 600 méteres sípálya széles, rajta a hó nem túl kemény, ami minden szintű sízőnek kedvez. Természetesen nem hiányozhat az alpesi hangulatú melegedőház sem, ahol meg lehet pihenni. A felszerelést többnyire bérlik a vendégek, egészen furcsa érzés látni azt, ahogyan arab emberek, viseletükről le nem mondva tündökölnek a sípályán. Teljesen új tapasztalatokat nyújt a teremben való sízés. Nincs szél, ha körülnézünk, nem a magas hegyeket, fenyveseket, hanem a kék színű falakat látjuk. A pálya egyenes, szinte idegesítően tökéletes. Nincsenek gödrök, kis hoppok, minden precíz és pontos. Nem meglepő, hogy odafigyelnek minden apróságra, Dubaj a rekordok városa.

Elgondolkodtató, hogy mi mindenre képes a technika. Egy helyen és időpontban megtalálható a tél, a nyár, a sízés, a strand és a világ legmagasabb épülete. A lista messze nem teljes, de nem is lehet az, hiszen az arabok nem tudhatják, hogy milyen lehet a disznóflekken és egy nagy korsó sör.



Niciun comentariu: