duminică, 19 august 2012

Székelyföld Kerékpáros Körversenye 2012

Rekordok, sorsdöntő szökések, színvonalas etapok - így lehet megfelelő módon értelmezni a 2012-es Székely Kört. A 6. Kerékpáros Körverseny a vártnál nagyobb izgalmakat hozott, felkeltette a helyiek érdeklődését és idén is a nyár legrangosabb sporteseményeként emlegetik Székelyföldön. Nem hiába! Idén 20 csapat indult a 4 versenynapos megmérettetésen. 15 különböző ország képviseltette magát, összesen 135 kerekes állt rajthoz az első etapon.

Csütörtökön, augusztus 9-én a megnyitó ünnepséggel kezdődött az esemény. 17 órakor a csíksomlyói kegytemplom szomszédságában mutattam be a csapatokat. Mivel csupán egy óra állt rendelkezésemre, interjút csupán azoktól a csapatoktól vettem, amelyeket a legesélyesebbeknek láttam. A nézők figyelemmel követték a műsort, tiszteletet megadva tapsolták a résztvevőket. Idén újdonságnak számított az, hogy az Egyesült Államokból és Hong Kong-ból is érkezett együttes. A megnyitó színvonalát az is emelte, hogy székely ruhába öltözött hölgyek kísérték a csapatokat a színpadra és székely népzenével fűszereztük a ceremóniát.

Ugyancsak csütörtökön, 18:30-kor indult az első szakasz. Csapatidőfutamot rendeztek Csíksomlyó és a Fügés-tető (Gyímesi tető) között, 22 kilóméteren. Az első etapon az osztrák Gourmetfein Wels csapata végzett az élen, csupán 4 tizedmásodperccel voltak gyorsabbak a német Brandenburg együttesénél. A dobogót az ukrán ISD egészítette ki, negyedik lett a görög Tableware és ötödik a helyi Tusnad Cycling Team. Ezek a csapatok dominálták a körversenyt, ami nem is meglepő, a Tableware idén Szebenben is remekelt (Victor de la Parte nyert egyéniben), az ISD a Lampre "farmcsapata", ők már nyertek Székely Kört (Vitali Popkov révén 2009-ben).

A második nap meglepetést hozott. Nem a győztes neve, hanem a győzelem megszerzése volt meglepő. Három kerekes (Popkov, Pakhtusov, Marin) hamar szökött, nagy előnyre tett szert és azt meg is tartotta a csíkszeredai befutóig. A háromszéki szakasz 169 km-én a boly nem ébredt rá idejében arra, hogy a három versenyző nagy iramot diktál, így azt is lehet mondani, hogy idén a verseny már a második etapon eldőlt. Mivel az előző napon az osztrákok győztek, így a nekik versenyző Matei Marin öltözhetett kékbe, ő vezette az összetettet.A szakaszt Pakhtusov nyerte az ISD-től, de mivel a három szökevény egyszerre érkezett, Mariné lett a kék trikó.

Szombaton a királyetap várt a mezőnyre. A legnehezebb, 180 km hosszú szakasz Csíkszeredából indult, Fenyéd érintésével a Libán-tetőn túl Gyergyószentmiklósra látogatott, majd Csíkszeredán keresztül Hargitafürdőn ért véget. Egy igazi erőpróba volt, amelyben ezúttal nem a szökések döntöttek, hanem a hegyimenők. Meggyőző teljesítménnyel TCT-siker következett, a Tusnadnak versenyző Kvasina diadalmaskodott és megérdemelten átvette a vezetést a legjobb hegyimenő hierarchiájában. Mindenki örülhetett, a helyi csapat is megkóstolta a siker ízét. Egyébként Kvasina idén óriási szezont fut, ő nyerte a Román Körversenyt is. Az utolsó napra 2 félfutamot programáltak. Délelőtt egyéni időfutam következett, 5 kilóméteren a Hármaskereszttől Hargitafürdőig versenyeztek a fiúk. Egyenként indultak, az összetett állásának fordított sorrendjében, így értelemszerűen a legjobbak, az esélyesek a végén érkeztek. Ők is domináltak, miután a tavalyi győztes bolgár Martin Grashev sokáig az élen állt, végül újra a TCT horvátja, Kvasina győzött. Összetettben az ukrán Popkov átvette a vezetést, ő a szlovén Marin-t fosztotta meg a főtámogato Tusnad Ásványvíz RT. logójával ellátott kék trikótól.

Vasárnap délután az esti órákba kinyúló városi szakaszt rendezték 123 kilóméteren. Az ukrán ISD feladata egyszerűnek tűnt, meg kellett tartania a vezetést. Kialakult egy szökevény csoport, de nem tudott döntő elényre szert tenni, így végül csak a szakaszgyőzelemért harcolhatott a benne levő 7 kerekes. Végül holtversenyben a román Andrei Nechita és a görög Ioannis Tamouridis hajszálpontossággal azonos időt hajtott, még a Photo Finish sem tudta előnyben részesíteni egyik versenyzőt sem. A két kerék egyidőben gurult át a célvonaon, két szakaszgyőztesünk volt. Óriási volt a hangulat, a nézőket lenyűgözte a körverseny izgalma és hangulata. A szakasz után néhány interjú következett, a tavalyi Román Kör győztese, Nechita ünnepelhetett, első Székely Körös sikere nagy eredmény, de ugyanakkor Tamouridis revansot vett a tavalyi kudarca után, amikor két másodperccel veszítette el az összetettet a német Bissinger ellen.

A díjátadó ünnepség fokozta a hangulatot, a körverseny ukrán sikerrel zárult. Popkov győzött egyéniben, az ISD pedig a csapatversenyt nyerte meg. A TCT harmadik lett a Gourmetfein mögött. A verseny szervezői elégedettek lehettek, zökkenőmentes, sikeres körversenyt zártak, ami jegyében a következő esztendőben is hasonló színvonalú sporteseménnyel kívánják elragadtatni a közönséget.

Niciun comentariu: