vineri, 30 august 2013

Novák a cucerit un nou titlu de campion mondial!

Campionul paralimpic Carol-Eduard Novák a câștigat proba de contratimp la CM de Paraciclism. La competiția desfășurată în Canada, Eduard s-a impus cu un avans de 5 secunde și 59 de sutimi în fața rivalului său de naționalitate cehă, Jiri Jezek.

Proba de 25,9 km a fost ultima cursă a zilei, rutierul echipei Tusnad Cycling Team fiind penultimul care a pornit pe traseu. 16 sportivi au participat la proba categoriei C4 unde printre favoriți s-au numărat Novák, Jezek, Alcaide și Bouska. La capătul unei bătălii strânse pentru medalia de aur, cei trei sportivi de pe podium au fost separați de doar zece secunde.

Podiumul concursului: 1. Carol-Eduard Novak ROU 36:22.51, 2. Jiri Jezek CZE +5.59  3. Diego German Duenas Gomez +9.90 COL

La categoria C2, Attila Oláh s-a clasat pe locul 20, la aproape 4 minute în spatele lui Aaron Keith (USA), noul campion mondial.

Cei doi sportivi din lotul României vor lua startul și la cursele de fond care vor avea loc duminică.

miercuri, 28 august 2013

Campionatul Mondial de Paraciclism

Președintele Federației Române de Ciclism, Carol-Eduard Novák, s-a deplasat în Canada pentru a participa la Campionatul Mondial de Paraciclism pe șosea. Competiția rezervată cicliștilor cu dizabilități se va desfășura între 29 august și 1 septembrie la Baie-Comeau. Triplu campion mondial la categoria sa, și campion en-titre la contratimpul individual de la Roskilde în anul 2011, Eduard va lua startul la concursurile grupei C4. El va porni mai întâi la contratimp individual, o probă de 25,9 kilometri ce va avea loc vineri. Două zile mai târziu, duminică, Novák se va afla și la startul probei clasice de 80 km.

Eduard nu este singurul sportiv din delegația României. Alături de marele campion harghitean va mai concura și Attila Oláh, concurentul echipei Tusnad Cycling Team va participa la concursurile categoriei C2.

Cele mai importante rezultate din palmaresul lui Carol-Eduard Novák:

2008 - Jocurile Paralimpice (Beijing) - argint (contratimp LC2)

2009 - Campionatul Mondial de Paraciclism (pe șosea) - aur (cursă clasică) - Bogogno (ITA)

- Campionatul Mondial de Paraciclism (pe pistă) - argint (urmărire 4000 m) - Manchester (GBR)

2011 - Campionatul Mondial de Paraciclism (pe șosea) - aur (contratimp individual), argint (cursă clasică) - Roskilde (DEN)

2012 - Campionatul Mondial de Paraciclism (pe pistă) - aur (urmărire 4000 m) - Los Angeles (USA)

- Jocurile Paralimpice (Londra) - aur (urmărire C4 - 4000 m - pe pistă)

- Jocurile Paralimpice (Londra) - argint (contratimp C4 - pe șosea)

duminică, 11 august 2013

Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc - Etapa 3A Rezumat



Ultima zi de concurs din Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc a început cu prima semi-etapă de sâmbătă. Este vorba despre un contratimp individual ce s-a desfășurat pe o distanță de 6 km. Semi-etapa montană, în care cicliștii au avut de urcat până în stațiunea montană Băile Harghita, a rezervat mai multe surprize. Cei 67 de sportivi s-au străduit să încerce să reducă din diferențele din clasamentul general. Mulți cicliști aveau încă șanse la tricoul albastru, dat fiind faptul că ecartul între primii șase cicliști era de doar 30 de secunde. Într-un contratimp de acest gen această diferență nu este una prea mare, cum s-a dovedit și la sfârșitul semi-etapei 3A. Rutierii care au reușit un timp de sub 13 minute puteau să aibă speranțe la victorie. Nu s-a întâmplat altfel deoarece primul care a înregistrat acest timp foarte bun a fost italianul de la Utensilnord, Alessandro Mazzi. Acesta a fost mult timp în fotoliul de lider, însă la final au sosit și favoriții. Dublu campion în Turul Secuiesc, ucraineanul Vitaliy Popkov n-a avut milă, a preluat conducerea cu peste 30 de secunde avans. Acesta s-a dovedit a fi hotărât să preia tricoul albastru de lider în clasamentul general. Următorii sportivi, Nechita, Braico și Kusztor, aveau nevoie de o performanță asemănătoare (sub 13 minute) ca să urce în clasament. Până la urmă, rutierul român nu l-a depășit pe Mazzi, în schimb Braico și Kusztor s-au descurcat de minune, chiar dacă au rămas cu mult în urma lui Popkov. Au urmat apoi cei trei favoriți care erau direct implicați în lupta pentru tricoul albastru. Belgianul Evrard de la echipa Wallonie Bruxelles a reușit să se apropie de Popkov, însă până și el a acumulat un handicap de 24 de secunde. A urmat câștigătorul etapei precedente, bulgarul Georgi Georgiev. Rutierul de la echipa Brisaspor (Turcia) a fost singurul care a reușit să păstreze șanse la victoria finală. Cu toate că a rămas cu 18 secunde în urmă, Georgiev rămânea în fața lui Popkov la general. Măcar atât! Mai era un singur concurent pe traseu, Vitaliy Buts. Cel de la Kolss Cycling Team era în albastru însă nu s-a împrietenit cu cățărarea de la Harghita și a suferit o înfrângere dramatică. Cu o întârziere de 1 minut și o secundă, Buts ieșea din cărți. Era clar că soarta tricoului Tusnad rămâne în mâinile celor doi: Georgiev și Popkov. 

vineri, 9 august 2013

Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc - Etapa II - Rezumat


Etapa II - Miercurea Ciuc - Vlăhița - Brădești - Pasul Liban - Gheorgheni - Miercurea Ciuc - Băile Harghita (180,5 km)

Vineri, la data de 9 August, cicliștii din plutonul Turului Secuiesc au avut de parcurs 180,5 km. Am asistat la ”etapa rege” a competiției, asta pentru că rutierii au avut o zi dramatică din care nu au lipsit cățărările epuizante. După startul de la ora 11, cei 79 de sportivi rămași în concurs după prima etapă au urcat în Munții Harghita unde prima cățărare a avut loc la Pasul Vlăhița. Rutierul de la TCT, Oleg Berdos a ajuns primul la linia sprintului montan. Acesta și-a mărit astfel avansul la conducerea ierarhiei cățărătorilor. Apoi a urmat o aventură a trei cicliști: Eduard Novak, Zsolt Der și belgianul Bertholet au pornit într-o evadare. Logic, cei trei au fost primii la cățărările de la Homorod (cat. C) și de la Pasul Liban (cat. B), însă au fost prinși de pluton după sprintul de la Gheorgheni. Singurul care a supraviețuit a fost rutierul echipei maghiare Utensilnord, experimentatul Zsolt Der, care a rezistat până la intrarea în Miercurea Ciuc. Cu 15 km înainte de final, la ultimul sprint intermediar, ciclistul de la TCT, Zoltan Sipos era pe prima poziție. A urmat ultima urcare, una decisivă. Fără evadați în fața plutonului, bulgarul Georgi Georgiev a fost cel mai bun strateg. Acesta s-a adaptat repede ritmului bun impus de echipa Kolss, aceștia au luptat din greu să-l mențină în tricoul albastru pe Vitaliy Buts, câștigătorul primei etape. La ultima cățărare, însă, Georgiev s-a dovedit a fi mai puternic. Rutierul bulgar al echipei turce Brisaspor a pornit ca din tun, iar reacția adversarilor întârzia să apară. La Băile Harghita spectatorii au avut de văzut o victorie frumoasă a bulgarului care a fost urmat de Buts și de Braico, primul om al celor de la Tusnad.

Clasamentul general a rămas în mâinile ucraineanului Vitaliy Buts, acesta este în continuare lider, la fel ca în ierarhia sprinerilor. N-a suferit modificări nici clasamentul celor mai buni cățărători, pe primul loc a rămas Berdos, după cele 2 victorii la cățărări de categoria B. Cel mai bun tânăr a devenit astăzi Milos Borisavljevic de la echipa națională a Serbiei, iar tricoul alb ce îi revine celui mai bun român, rămâne să fie purtat de Andrei Nechita.
Sâmbătă urmează două semi-etape. De la ora 10 are loc un contratimp individual la Harghita. Sportivii vor pleca din minut în minut, iar după finalul concursului urmează imediat un concurs rezervat amatorilor. Ultima semi-etapă începe tot sâmbătă, de la ora 17, atunci când sportivii vor avea de pedalat 130 km, o bună parte din această distanță va fi străbătută pe străzile municipiului Miercurea Ciuc.

Rezultate - Etapa II
1. GEORGI Petrov Georgiev - Brisaspor 04:31:40
2. BUTS Vitaliy - Kolss Cycling Team 04:31:53
3. BRAICO Alexander - Tusnad Cycling Team 04:31:53

Clasament General (după 2 etape)
1. BUTS Vitaliy 08:43:16
2. GEORGI Petrov Georgiev 08:43:16
3. NECHITA Andrei 08:43:28
4. EVRARD Laurent 08:43:34
5. KUSZTOR Peter 08:43:34

Rezultatele complete le găsiți pe Facebook (Cycling Tour of Szeklerland)

Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc - Etapa I - Rezumat

Prima etapă a Turului Ciclist al Ținutului Secuiesc a început joi la ora 11. După startul festiv de la Piața Libertății din centrul municipiului Miercurea Ciuc, rutierii au plecat la ieșirea orașului de unde s-a dat startul tehnic. Cei 87 de rutieri din plutonul turului au pornit într-o etapă de 184 km, una tradițională ce trece prin județul Covasna.

Cicliștii au avut de suportat o căldură adevărată de vară dar și trei sprinturi intermediare înainte de singura cățărare din programul de joi. Primul sprint a avut loc la Tușnad, în apropierea sediului producătorului de apă minerală ce poartă același nume. La primul timp intermediar, rutierul român Andrei Nechita s-a clasat pe primul loc. Plutonul a fost unul compact, fără ca unii rutieri să reușească evadări semnificative. A urmat sprintul de la Sfântu Gheorghe, unde istoria s-a repetat. Același rutier român a ajuns primul, el fiind urmat de belgianul Dernies de la echipa Wallonie Bruxelles. Acesta din urmă s-a impus la sprintul intermediar de la Târgu Secuiesc. În județul Covasna mulți fani s-au doedit a fi extrem de curioși în ceea ce privește desfășurarea concursului. În fiecare oraș a existat interes major, suporterii au susținut sportivii de la marginea traseului.

Singura cățărare a zilei a urmat la Pasul Nyerges cu 30 km înainte de sosire. La urcarea de categoria B, rutierul echipei gazdă Tusnad Cycling Team, Oleg Berdos a reușit să preia conducerea, astfel acumulând 20 de puncte pentru clasamentul cățărătorilor.

Ritmul concursului a fost unul extrem de ridicat, concurenții au sosit într-un ritm infernal la linia de finish. În urma unui sprint incendiar la care au asistat sute de persoane, ucraineanul Vitaliy Buts s-a impus cu o jumătate de roată avans în fața lui Ivan Stevic. Cei doi au dat o bătălie strânsă pentru prima poziție.

La cinci minute după sosirea primilor sportivi a început festivitatea de premiere. După înmânarea premiului ce îi revine câștigătorului de etapă, același Vitaliy Buts a îmbrăcat și tricoul albastru ce îi revine liderului în clasamentul general. Pe primul loc pe puncte, după sprinturile de astăzi, s-a clasat românul Andrei Nechita care este totodată și cel mai bun rutier român din pluton. Tricoul galben, cel al celui mai bun cățărător, a fost îmbrăcat de Oleg Berdos, iar pe prima poziție în clasamentul celor mai buni tineri de sub 23 de ani se află după prima zi de concurs bulgarul Aleksandar Alexeev.

Vineri este programată etapa rege cu trei cățărări de categoria B, una de categoria C și cu sosirea în stațiunea montană Băile Harghita. Startul festiv se dă la ora 10:50 în Piața Libertății din Miercurea Ciuc.

marți, 6 august 2013

Campionatul Balcanic de ciclism pe șosea

Municipiul Miercurea Ciuc a găzduit pe 3 și 4 august Campionatul Balcanic de ciclism pe șosea pentru cadeți și juniori. La startul competiției s-au prezentat 73 de sportivi din 10 țări diferite: Albania, Bosnia & Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, România, Serbia și Turcia.

Concursul s-a desfășurat în partea nordică a orașului harghitean, Șumuleu-Ciuc fiind baza competiției balcanice. Organizatorii au creat un tur de 6 km cu linia de start/finish desenată chiar lângă Catedrala Franciscană de la Șumuleu. Plecând de la binecunoscuta biserică, cicliștii au virat la stânga spre strada Câmpul Mare, apoi au ajuns pe strada Toplița care i-a dus până în apropierea Liceului Marton Aron, unde printr-un nou viraj la stânga au ajuns pe strada Szek pe care au pedalat până la sosire. În funcție de proba zilei, sportivii au absolvit mai multe tururi de circuit.

După ședința tehnică de vineri, prima zi de concurs a fost ziua de sâmbătă pe care au fost programate două curse de contratimp. Mai întâi au pornit cadeții, un număr de 26 de sportivi care au plecat din minut în minut. La această categorie de vârstă (anul nașterii 1997/1998), cicliștii au avut de completat 2 tururi, pedalând astfel 12 km. Prima întrecere s-a încheiat fericit pentru delegația României. Emil Dima a câștigat medalia de bronz pentru reprezentativa țării noastre. Campion Balcanic a devenit cipriotul Michael Christodoulos, un tânăr simpatic din echipa Ciprului care a sărbătorit prima lui victorie în afara țării sale. Pe treapta a doua a podiumului a urcat bulgarul Nikolay Genov.

A urmat o pauză de o oră după care s-a trecut la contratimpul individual pentru juniori mari, cei născuț în anul 1996 sau 1995. Acești sportivi au absolvit trei tururi, ajungând la sorire după 18 km. Proba a fost una extrem de animată, s-a dat o bătălie strânsă pentru medalii. La sfârșit, câștig de cauză a avut sportivul bulgar Valentin Neshev care s-a impus în fața turcului Onur Balkan și a macedoneanului Jovan Jovanoski.

În după amiaza zilei de sâmbătă a avut loc prezentarea echipelor. Pe o scenă imensă amplasată pe Piața Libertății din reședința județului Harghita au urcat toate cele 10 echipe, dar și președintele Uniunii Balcanice de Ciclism, domnul Emin Muftuoglu. Acesta a rostit doar fraze frumoase către organizatori și spectatori, apoi le-a urat succes sportivilor. După prezentarea a nouă echipe participante, ultima reprezentativă care a urcat pe scenă a fost cea a României. În aplauzele spectatorilor prezenți în apropierea scenei, tinerii cicliști români au făcut un pas în față și au salutat spectatorii după ce și-au auzit numele rostit de moderatorul multilingv al competiției, Elod Pal-Pal. Acesta a stat de vorbă cu antrenorul lotului nostru de juniori, domnul Viorel Grosu, care a fost vizibil surprins de atmosfera festivă creată de oamenii prezenți la eveniment. Fiind foarte optimist dar și realist, după cum s-a dovedit mai târziu, antrenorul le-a promis celor prezenți în Piața Libertății că duminică România va câștiga o medalie de aur.

Ziua de duminică, una la fel de însorită și călduroasă ca cea de sâmbătă, a programat două curse de fond. Una pentru cadeți cealalta pentru categoria juniorilor mari. La cadeți, pe o distanță de 60 km, adică parcurgerea de 10 ori a circuitului de 6 km din oraș, victoria i-a revenit lui Djolay Zarkovic. Rutierul sârb a fost urmat de reprezentantul Turciei, Sefa Bulbul. Podiumul a fost completat de conaționalul câștigătorului, Dusan Rajovic.

A urmat concursul final al Balcaniadei, proba de 90 km a juniorilor mari. La capătul unui concurs superb în care favoriții au căutat permanent supremația, românul Lucian Buga s-a încoronat cu succes! Rutierul țării noastre a câștigat medalia de aur în fața albanezului Iltjan Nika. Serbia a completat podiumul prin Dusan Kalaba.

După marele succes al lui Buga a urmat și momentul în care acesta a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. La festivitatea de premiere din fața Casei de Cultură din localitate, președintele Federației Române de Ciclism, Carol Eduard Novak le-a mulțumit sportivilor pentru participare, a pomenit de efortul persoanelor din comitetul de organizare și le-a urat tinerilor mult succes în carieră. În minutele care au urmat după discursul președintelui, sportivii și-au primit medaliile, s-au bucurat de rezultatele obținute, iar spectatorii și-au manifestat admirația prin aplauze puternice.

În urma competiției internaționale de la Miercurea Ciuc, campionul paralimpic de la Londra, proaspăt instalatul președinte al FRC, Eduard Novak s-a dovedit mulțumit de evenimentul sportiv: Concursul a fost unul reușit, organizatorii au primit multe aprecieri din partea țărilor participante. Cea mai mare reușită a fost că România a obținut două medalii: una de aur prin Lucian Buga, și una de bronz prin Emil Dima. Vreau să-i felicit pe această cale pe organizatorii voluntari, Arpad Santa și Sandor Salamon, și pe toți membrii TCT pentru securizarea drumului. Îl felicit și pe domnul Viorel Grosu, antrenorul lotului național de juniori, pentru contribuția adusă.”

Előd Pál-Pál